Школа молодого політика готує молодих кримськотатарських лідерів

Блог
Стаття
Democracy Speaks
12 серпня 2016

Кримськотатарський народ, депортований з Криму в травні 1944 року радянським режимом Сталіна, зміг повернутися на півострів тільки в 90-х роках зі здобуттям Україною незалежності.

Міжнародний республіканський інститут впродовж багатьох років надає підтримку в навчанні кримськотатарських активістів. Після окупації Криму Російською Федерацією в березні 2014 року підготовка молодих кримськотатарських лідерів стала ще більш актуальною.

«Школа молодого політика» МРІ (YPLS) є основною програмою підготовки молодих політичних та громадських активістів по всій Україні, в тому числі молодих кримськотатарських лідерів, що заснована на засадах демократії, лідерства, адвокації та політичної і громадянської активності. Навчання на тему проведення передвиборчих і лобістських кампаній, створення громадських організацій, підготовка виступів перед аудиторією, розвиток лідерських навичок, правозахисна діяльність та багато іншого - це лише частина знань, які може отримати молода людина, пройшовши «Школу молодого політика».

Школа молодого політика - це програма, яку МРІ реалізує в Україні з 2003 року. Понад дві тисячі молодих людей, включаючи кримських татар, пройшли навчання за цією програмою в Україні.

Отримані знання дуже важливі для представників кримськотатарського народу. Випускники «Школи молодого політика», що проживають в окупованому Криму, активно беруть участь в засіданнях судів на захист політичних в'язнів, проводять зустрічі з населенням, ініціюють проведення публічних акцій. Активісти, яким довелося покинути окуповану територію Криму в зв'язку з переслідуваннями владою окупанта, продовжили активну роботу на території материкової України, створюючи громадські організації і проводячи десятки культурних та громадських заходів. Також після деокупації Криму виникне необхідність нових кадрів в системі державного управління Криму, і кримськотатарські активісти повинні бути готові брати активну участь в політичному і громадському житті країни.

Учасники «Школи молодого політика» вже досягли певних успіхів і проявили себе як молоді та грамотні фахівці.

Ельвір Сагірман, студент КНУ ім. Т. Шевченка, один з випускників програми Школа молодого політика, після навчання став менеджером з комунікацій в НДО «Кримськотатарський Ресурсний Центр». Ельвір відповідальний за медійну роботу організації, готує фото- та відео матеріали, модерує групи в соціальних мережах, розробляє брошури для організації.

Сеіт-Бекір Сулейманов і Юрій Погребняк, випускники «Школи молодого політика», у квітні 2015 року стали одними з ініціаторів створення Київського міського відділення Кримськотатарського Молодіжного Центру, а в травні 2016 були співорганізаторами міжнародного молодіжного форуму «Майбутнє Криму». У даний час Юрій Погребняк є директором благодійного фонду «Стрічка Надії».

Елеонора Бекірова, випускниця «Школи молодого політика», стала активісткою громадської організації «Аскер», яка веде активну роботу в Херсонській області на прикордонній з окупованим Кримом території. Допомагає громадянам України, надаючи першу допомогу з проблемних питань, пов'язаних з перетином адміністративного кордону.

Емір Бекіров, випускник «Школи молодого політика», проводив масові публічні заходи в Харкові, присвячені Дню депортації кримськотатарського народу, Дню кримськотатарського прапора, Міжнародному дню прав людини. В даний час Емір Бекіров очолює навчальний центр Кримськотатарського Ресурсного Центру в м. Генічеськ Херсонської області. Надає юридичні консультації для кримчан з окупованої території, а також Херсонському регіональному Меджлісу кримськотатарського народу.  

Крім того, випускники «Школи молодого політика», всі активісти Кримськотатарського Молодіжного Центру, надавали допомогу Меджлісу кримськотатарського народу в організації публічних акції в Києві. Наприклад, акція на підтримку кримськотатарського телеканалу «АТР», день кримськотатарського прапора, різні флешмоби, присвячені підтримці кримськотатарського народу в Криму.

Програма «Школа молодого політика» робить величезний внесок у підготовку нового покоління молодих кримськотатарських громадських і політичних діячів і залучення їх до формування політичних процесів в країні.

Ескендер Барієв, Голова правління Кримськотатарського Молодіжного Центру

Популярні ресурси