Один рік по тому, патрульна поліція України переживає пік народної довіри

Новини
Блог
11 травня 2016

Якщо просто слідкувати за національною політикою в Україні, дуже легко розчаруватися з приводу стану реформ. Як свідчать заголовки провідних ЗМІ, старі олігархічні структури влади та глибоко вкорінена в них корупція продовжують існувати і після Революції гідності, що викликає зневіру громадян та міжнародної спільноти. Чимала кількість критичних зауважень на адресу президента Петра Порошенка та парламенту насправді не позбавлені підстав.

Нещодавнє національне опитування, проведене Міжнародним республіканським інститутом (МРІ), виявило рекордний рівень громадського невдоволення щодо загального напрямку руху країни – рівень розчарування, співмірний з показниками періоду, що передував Революції гідності. У лютому 2016 року 76 відсотків українців заявили в ході інтерв’ю, що країна рухається в невірному напрямку. Подібним чином, згідно останнього загальнонаціонального муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту (МРІ), яке охопило понад 19000 мешканців з двадцяти чотирьох найбільших міст України, понад 90 відсотків українців вважають корупцію суттєвою або серйозною проблемою у своїх громадах, а рівень невдоволення роботою Президента та Верховної Ради викликає занепокоєння.

Однак ще не час ставити крапку в цій історії. Якщо відволіктися від негативних заголовків, можна помітити реальні зміни, що відбуваються в Україні. Вони менш очевидні на загальнонаціональному рівні (хоча нещодавня урядова газова реформа є значним кроком вперед), але не потрібно надто далеко їхати від Києва, щоб побачити ознаки прогресу. Довгострокова присутність МРІ в регіонах України дозволяє виявити позитивні ознаки співпраці органів місцевого самоврядування та громадських активістів задля досягнення та впровадження реальних змін у своїх громадах – і ці зусилля були помічені українцями. Опитування МРІ демонструє, що підтримка органів місцевого самоврядування на підйомі, так само як і рівень довіри та схвалення діяльності міських голів по всій країні.

Окрім того, однією з найбільш ефективних реформ стало запровадження нової патрульної поліції у двадцяти трьох містах країни. Міста, які впровадили поліцейську реформу, добилися суттєвого покращення у ставленні громадськості до дій правоохоронних органів. Більше 60 відсотків мешканців, опитаних у Києві, тепер схвалюють нову патрульну поліцію; лише рік тому таких було лише 19 відсотків. Одна випадкова зустріч з новою патрульною поліцією в Одесі допомогла виявити ввічливих поліцейських, які дотримуються нових правил.

Цей масовий сплеск довіри є суттєвим з декількох причин. По-перше, він показує, що українці реагують позитивно на реформи, які вони бачать і з якими взаємодіють. З огляду на переважаючий песимізм серед українських громадян стосовно напрямку розвитку країни, реальний успіх такої суттєвої реформи є обнадійливим сигналом. Українська влада має докласти всіх зусиль з метою запровадження конкретних заходів, націлених на поліпшення якості державних послуг. Нещодавнє опитування МРІ вказує, що стан автошляхів, сфера житлово-комунальних послуг та медичних установ є пріоритетними для місцевих жителів. Простих закликів до змін недостатньо: українці хочуть бачити реальні зміни у своїх громадах.

По друге, ця нова патрульна поліція, імовірно, зможе поліпшити якість місцевих правоохоронних органів по всій країні завдяки двом основним чинникам. Підрозділи нової поліції, які було відібрано на основі конкурсного процесу подачі заявок після Революції гідності, відродили відчуття громадянського обов’язку серед місцевої поліції. З огляду на заяву цих молодих поліцейських про відмову приймати хабарі, вже сама їх присутність служить стримуючим фактором для дрібної корупції в Україні та успішно працює задля подолання багаторічної системної корупції серед місцевих правоохоронних органів у країні.

По третє, цей висновок вказує на те, наскільки важливою є допомога міжнародних організацій у процесі побудови більш демократичної України. Завдяки злагодженим зусиллям, разом з Міністерством внутрішніх справ України, партнери зі Сполучених Штатів та Європи допомогли забезпечити новобранців сучасними одностроями та обладнанням і забезпечили необхідну для них професійну підготовку. Результати їхньої співпраці очевидні – українці виявили прихильність до цієї реформи – і це є демонстрацією позитивного прикладу можливих способів надання допомоги Україні з боку Заходу.

Попри те, що дехто ставить під сумнів довгострокову ефективність поліцейської реформи та її спроможність подолати системну корупцію в Україні, мабуть, єдиним незаперечним результатом минулих років стало розуміння того, що демократичний прогрес в Україні починається на низовому рівні. На відміну від інших країн, зокрема Грузії, де прогресивні державні еліти змогли розпочати радикальні реформи на найвищих щаблях влади, українське суспільство змушене домагатися змін знизу догори.
Під час Київського безпекового форуму 15 квітня Орися Луцевич, аналітик центру Chatham House (Лондон, Велика Британія), заохотила Захід зосередити більшу увагу на тому, що відбувається в містах за межами Києва – приміром, у Львові чи Одесі. «Ці міста є лабораторіями змін», – заявила вона, і насправді так воно і є.

Кеті ЛаРок, Керівник програм МРІ у Євразії @katielaroque

Популярні ресурси