Цього не знайдеш у заголовках газет, однак прогрес в Україні – реальність

Новини
Блог
07 квітня 2016

Більше 100 місцевих посадових осіб з усіх областей України (за винятком окупованого Росією Криму) відвідали другу щорічну Конференцію з питань демократичного врядування МРІ в Києві з 31 березня по 1 квітня.

Це був бурхливий період в інформаційному просторі України. Події останніх кількох тижнів – починаючи від звільнення відомого реформатора Давида Сакварелідзе з посади у Генеральній прокуратурі до недавнього оприлюднення «Панамських паперів», які, як здається, пов’язують президента Петра Порошенка з кількома офшорними рахунками та стали причиною звинувачень з боку депутатів Верховної Ради стосовно зловживання владою та ухилення від сплати податків, -- могли змусити декого на Заході засумніватися щодо намірів України здійснювати демократичні реформи.

Згідно останнього загальнонаціонального муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту (МРІ), яке охопило понад 19000 мешканців з двадцяти чотирьох найбільших міст України, понад 90 відсотків українців вважають корупцію суттєвою або серйозною проблемою у своїх громадах, а рівень невдоволення роботою Президента та Верховної Ради викликає тривогу.

Однак цим ще не все сказано, і не слід ставити крапку в цій історії. Українці більш оптимістично настроєні щодо своїх місцевих органів влади. Як свідчать дані опитування, мешканці українських міст довіряють своїм мерам та схвалюють їх роботу більше, ніж у минулі роки. Згідно результатів цього дослідження в містах Харкові, Львові та Тернополі понад 60 відсотків респондентів схвалюють діяльність мерів та їх реформи.

Попри те, що політичне суперництво на національному рівні, як правило, привертає найбільшу увагу преси, все ж неважко помітити приклади реальних змін, що відбуваються в Україні. Ми мали нагоду побачити ці численні приклади під час другої щорічної Конференції з демократичного врядування МРІ, яка відбулася в Києві з 31 березня по 1 квітня цього року. Більше 100 місцевих посадових осіб з кожної області (за винятком окупованого Росією Криму) відвідали цей захід. Конференцію відкрив мер Києва Віталій Кличко.

«Головна мета – перейти від слів до конкретних дій, щоб люди могли відчути зміни, які відбуваються. Не лише світ чекає на реформи в Україні, на ці реформи тепер чекають звичайні громадяни», - заявив Кличко.

За словами Віталія Кличка, попри те, що українці вміють бути терплячими, вони очікують реальних змін та вже починають бачити їх на місцевому рівні, у тому числі в Києві, де засідання міської ради та міський бюджет стали відкритими для громадськості.

Конференція, яка була проведена за підтримки Міністерства закордонних справ та торгівлі Канади, зібрала разом мерів та інших місцевих посадових осіб, щоб обмінятися ідеями і вислухати рекомендації експертів щодо вдосконалення управління на місцевому рівні, в тому числі вирішення питань корупції, підвищення прозорості і надання місцевих послуг. Учасники також отримали глибокий аналіз муніципального опитування МРІ, який містить цінні висновки щодо широкого кола питань - від якості муніципальних послуг до ставлення громадян до членства в ЄС.

Як засвідчило муніципальне опитування МРІ, створення патрульної поліції в Києві, Харкові, Львові та Одесі було однією з найпопулярніших реформ минулого року. Це призвело до значного підвищення рейтингів схвалення поліції, і підкреслило той факт, що українці позитивно реагують на реформи, які мають безпосередній вплив у їхніх громадах. Посадові особи залишили конференцію з додатковими практичними рекомендаціями щодо подальшого поліпшення ситуації в їхніх містах.

Це велике зібрання місцевих посадових осіб України є корисним нагадуванням про те, що громадяни усієї країни продовжують наполегливо працювати задля забезпечення реальних змін у своїх громадах. Як заявив посол США Джеффрі Пайєтт під час виступу в рамках другого дня конференції, «Місцеві уряди є найбільш життєво важливою частиною процесу демократичного будівництва в Україні». І ця енергетика була помітною в залі.

Водночас від посадових осіб України і надалі очікується забезпечення реальних, відчутних реформ.

«Це найкраща можливість з усіх, які може мати Україна, для досягнення прогресу в напрямку сучасного європейського майбутнього, на яке вона заслуговує», - сказав пан Пайєтт.

Хоча Україна пережила невдачі на своєму шляху до демократичної консолідації, ми не повинні забувати, що багато місцевих посадових осіб, громадських активістів та реформаторів – хоча їх і не цитують міжнародні ЗМІ – невтомно працюють задля досягнення реальних змін у своїх громадах та в цілій країні.

Майкл Дракмен, Директор МРІ в Україні, @MikeDruck

Кеті ЛаРок, Керівник програм МРІ у Євразії @katielaroque

Стаття на сайті The Atlantic Council

Популярні ресурси