Використання даних для поліпшення місцевого самоврядування в Україні

Новини
Блог
10 травня 2017
Райан Меддокс, Асистент програми, Євразія

Трохи більше року після Революції гідності, за підтримки Міністерства закордонних справ та торгівлі Канади, МРІ провів своє перше опитування із серії трьох загальнонаціональних муніципальних досліджень, метою якого було визначити погляди громадян стосовно свого міста і країни в цілому. Кожного року після публікації результатів цих щорічних «мега досліджень» МРІ проводить у Києві круглий стіл за участі міських голів та Конференцію з демократичного врядування, на яких збирає разом міських голів та їх  помічників, місцевих обраних посадових осіб, громадських активістів, адміністративних працівників виконавчих комітетів та депутатів міських рад з усієї України.

Минулого тижня МРІ провів свою третю Конференцію з демократичного врядування в Києві, де він представив найновіші дані за останні три роки проведення загальнонаціональних муніципальних опитувань. Ці дані чітко показують, що українці й надалі песимістично налаштовані з приводу того, в якому напрямку рухається країна. Тим не менш, вони висловлюють набагато більше оптимізму стосовно позитивних змін і реформ, що відбуваються в їхніх містах.

Завдяки безпрецедентній кількості респондентів (понад 19 000) та методології обстеження поглядів громадян стосовно  проблем, установ, якості муніципальних послуг, а також роботи місцевого керівництва, дані опитування МРІ забезпечують всебічну оцінку темпів змін в Україні, як на місцевому, так і національному рівні, для подальшого аналізу українських та іноземних експертів.

Про дедалі більший інтерес до даних опитування МРІ свідчить аудиторія цьогорічного круглого столу за участі міських голів. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, Надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук та мер Києва Віталій Кличко, а також мери Вінниці, Маріуполя, Миколаєва, Хмельницького, Чернівців та Чернігова відвідали цей захід і взяли участь в активному обговоренні результатів муніципального опитування МРІ. Прем'єр-міністр Гройсман – в минулому успішний міський голова Вінниці – розповів учасникам круглого столу про свій досвід роботи на цій посаді та зауважив, що використання даних опитування МРІ може значно допомогти міським очільникам та їх командам зосередитися на першочергових потребах мешканців і підвищити рівень послуг, що надаються їм.

Гості конференції, аудиторія яких налічувала майже 200 учасників, з інтересом ставили питання про методологію збору даних, про те, який вплив мають на міста нещодавно прийняті закони децентралізації, і як представники всіх рівнів влади можуть здійснювати зміни на основі даних і аналітичних рекомендацій, які вони почули на конференції. Егійар Лізундіа, старший спеціаліст з управління в офісі МРІ у Вашингтоні, округ Колумбія, говорив про взаємозв’язок між демократичним врядуванням та сталим розвитком і наголосив на тому, як динаміка показників опитування МРІ може допомогти в створенні стратегії сталого розвитку на місцевому рівні. Пан Лізундіа розповів про успіхи України, Монголії та Індонезії в реалізації інноваційних ініціатив щодо прозорості та підзвітності на місцевому рівні й закликав представників місцевої влади продовжувати застосовувати конкретні підходи до управління для досягнення своїх цілей в галузі сталого розвитку.

Однією з найпопулярніших тем, які обговорювалися на конференції, був досвід поїздок громадян в інші міста України. Тепер вперше українці можуть вивчити частоту і напрям поїздок своїх співгромадян в інші міста України та Європи. Дані опитування МРІ свідчать про те, що інфраструктура сполучення між містами України потребує поліпшення і що дуже мало громадян, особливо на півдні й сході України, здійснюють поїздки в сусідні міста. Дані для трьох міст України (Суми, Сєвєродонецьк та Запоріжжя) засвідчують, що 94 відсотки їхніх мешканців ніколи не їздили в Європу. Навіть згідно з даними про місто Житомир, яке знаходиться на захід від Києва, виявляється, що лише 9 відсотків його мешканців коли-небудь подорожували по Європі. Для порівняння, відстань від Житомира до Кракова, Польща, всього лише 450 миль, і все ж тривалість поїздки становитиме 11 годин; тоді як у США за такий же час можна проїхати майже вдвічі більшу відстань, щоб дістатися з Вашингтону, округ Колумбія, в Джексонвілль, штат Флорида. Брак належних умов для мобільності громадян на території України призводить до фізичного і емоційного розриву зв’язків між Сходом і Заходом, а також підкреслює важливість програм обміну МРІ та конференції з демократичного врядування, які об’єднують представників східних і західних регіонів України, допомагаючи їм налагоджувати відносини, ламати стереотипи, і вчитися один в одного, як більш ефективно реагувати на потреби громадян.

МРІ в Україні домігся великого успіху в поширенні даних свого соціологічного опитування в українських ЗМІ та між представниками з боку пропозиції (влади) та попиту (громадян). Кожне опитування, проведене МРІ, доступне для громадськості та використовується як основа для планування програмної діяльності МРІ. Наприклад, наприкінці Конференції з демократичного врядування, делегації від кожного міста будуть голосувати за конкретну громадську послугу, включену в опитування МРІ, щоб визначити, яке місто надає її найбільш якісно; обрана громадська послуга і відповідне місто будуть в центрі уваги навчальної поїздки для делегації представників міських рад, які вивчатимуть шляхи реалізації стратегії, що допомогла цьому місту досягти успіху.

Цьогорічні заходи, пов’язані з цим «мега-опитуванням», та програмна діяльність МРІ в цілому були надзвичайно успішними, якщо врахувати можливий далекосяжний вплив даних дослідження на українську політику на місцях, а також – отримання найновіших даних щодо динаміки показників завдяки безперервному трирічному циклу опитувань та з огляду на найбільшу за всі роки присутність запрошених на Конференції з демократичного врядування МРІ. Інститут сподівається скористатися цим успіхом, щоб і надалі допомагати українським місцевим посадовцям і громадянам ефективно використовувати дані опитувань задля розробки рішень та спрямування зусиль на їх виконання.

Джерело: Using Data to Improve Local Governance in Ukraine

Популярні ресурси