Нове опитування засвідчує прагнення українців до змін

Колонка
Дослідження
28 квітня 2017
Оксана Бедратенко та Кеті ЛаРок

Нове соціологічне опитування показує, що українці прагнуть змін, і, нарешті, можуть побачити їх на місцевому рівні.

10 квітня Міжнародний республіканський інститут (МРІ) оприлюднив своє щорічне муніципальне опитування, відстежуючи погляди більш ніж 19000 респондентів з двадцяти чотирьох міст України. Через три роки з моменту першого всеукраїнського опитування МРІ мешканці п'ятнадцяти з двадцяти чотирьох обстежених міст висловлюють більше оптимізму щодо загального напрямку розвитку своїх міст, а деякі з них помітили позитивні зрушення у сфері надання послуг та місцевого самоврядування. Попри те, що загальні тенденції в країні залишаються песимістичними, спостерігається очевидний прогрес на місцевому рівні.

Ці результати, отримані більш ніж через рік після місцевих виборів 2015 року, розкривають сучасний погляд на роботу муніципальних органів влади.

Щоб дати читачам уявлення про те, як ідуть справи в українських містах, ми вирішили більш уважно придивитися до таких міст, як Маріуполь, Хмельницький та Львів.

Маріуполь

Маріуполь – великий промисловий центр України, який забезпечує близько семи відсотків промислового виробництва країни. Місто є домівкою для більш ніж п'ятдесяти великих промислових підприємств, в тому числі двох гігантських металургійних заводів, що належать Групі Метінвест, на яких працює близько 45000 робітників. Після вторгнення на схід України проросійських сил у 2014 році Маріуполь опинився в безпосередній близькості від лінії фронту і пережив декілька нападів та спроб дестабілізувати місто.

Незважаючи на цю загрозу, Маріуполь продовжує забезпечувати мешканців робочими місцями, послугами у сфері охорони здоров'я та освіти, а також розбудовує свою інфраструктуру. Місто також впроваджує ряд реформ, розпочатих після Революції гідності. МРІ зазначає зростання кількості звернень по допомогу з боку міської влади Маріуполя і дедалі більше прагнення брати участь у програмах МРІ.

Після прийняття закону 2015 року, що дозволив власникам квартир у багатоквартирних будинках управляти своїми площами загального користування, МРІ організував десятки зустрічей по всій країні задля обговорення реформи ОСББ. Найбільш успішними були заходи в Маріуполі і Слов'янську – двох містах з історично низьким рівнем громадянської участі. З січня 2016 року – початку роботи МРІ з цього питання – кількість зареєстрованих в Маріуполі житлових асоціацій (відомих в Україні як ОСББ) збільшилася з 73 до понад 300.

МРІ організував десятки семінарів по всій Україні з питань реформи ОСББ, найуспішніші з яких відбулися в Маріуполі, за підтримки USAID і Міністерства закордонних справ та торгівлі Канади.

Здатність влади Маріуполя забезпечувати послугами своїх громадян в умовах реально існуючої загрози є значним досягненням, що знайшло своє відображення в опитуванні. У той час як жителі Маріуполя скептично ставляться до влади в Києві, підтримка місцевих керівників збільшується з кожним роком. Більшість опитаних підтримують мера Маріуполя (63 відсотки) та міську раду (50 відсотків); крім того, Опозиційний блок (25 відсотків), членом якого є власник Групи Метінвест, має сильну підтримку серед населення і представлений у більшості муніципальних посад.

Однак занепокоєння викликає відсутність плюралізму в місті. Сорок відсотків респондентів оцінюють рівень можливості вільно висловлювати свої думки і переконання як «поганий» або «жахливий», і тільки 28 відсотків вважають, що місцева влада враховує думку  громадян в процесі прийняття рішень. Жителі Маріуполя також хочуть мати ширший діапазон політичного вибору, про що свідчить швидке збільшення підтримки нової популістської партії «За життя», яка отримала 16-відсоткову підтримку після того, як була створена в 2016 році.

Львів

Львів, культурний і діловий центр на заході України, має чи не найкращий інвестиційний клімат в країні, а також високорозвинений ІТ-сектор. Сім львівських ІТ-компаній потрапили до переліку ста провідних постачальників послуг аутсорсингу в світі за 2017 рік згідно з  2017 Global Outsourcing Ratings. Львів'яни пишаються своїм містом, цінують свободу слова, а також підтримують ідею європейської інтеграції.

Різке зниження підтримки місцевих органів влади у Львові було одним з найнесподіваніших результатів опитування. За останній рік у Львові відбулося швидке падіння рівня довіри до міського голови Андрія Садового, який також очолює партію Самопоміч, з 65 до 46 відсотків. Репутація Садового постраждала в  травні 2016 року внаслідок пожежі на міському звалищі, яка вкрила місто шаром попелу та привела до загибелі чотирьох людей. У результаті цього інциденту та постійних проблем з вивезенням сміття рейтинг схвалення влади впав до трирічного мінімуму, а співвідношення людей, які думають, що все у Львові йде в правильному напрямку, впало на 15 відсотків протягом останніх трьох років.

У 2017 році Львів, як і слід було очікувати, отримав найнижчий рейтинг в Україні за надання послуг по вивезенню сміття. Фото з архіву МРІ

Скандал пролив світло на системну корупцію і зловживання впливом. Частка респондентів, які не вважають, що місцева влада веде боротьбу з корупцією, збільшилася з 44 до 60 відсотків у порівнянні з минулим роком, а частка тих, які вважають, що муніципальна влада веде боротьбу з корупцією скоротилася з 23 до 10 відсотків. Ці дані насторожують, особливо коли йдеться про таке інноваційне місто, як Львів, і підкреслюють важливість вміння прислухатися до своїх громадян.

Хмельницький

Хмельницький – типове робітниче місто на заході України, яке значною мірою залежить від малих і середніх підприємств. Хмельницький посів перше місце серед міст-учасників опитування за кількістю респондентів, які зізналися в тому, що давали хабар посадовій особі з метою отримання адміністративної послуги. У той же час, безліч респондентів висловили впевненість в тому, що міський голова докладає зусиль, щоб покласти край корупції на місцевому рівні.

Політичному ландшафту Хмельницького не вистачає домінуючої політичної сили: під час виборів у жовтні 2015 року жодна з політичних партій не спромоглася забезпечити собі більшість у місцевій раді. Проте міський голова, який представляє партію Свобода, створив коаліцію і  зміг поліпшити загальну якість товарів і послуг в місті, починаючи від тротуарів до громадського транспорту. Сімдесят чотири відсотки респондентів вважають, що місцева влада поліпшила імідж міста, що на десять пунктів перевищує минулорічний показник. На сьогодні Хмельницький є лідером серед міст за кількістю дитячих садків, яких в цілому катастрофічно не вистачає в Україні, а мешканці Хмельницька почувають себе найбільш безпечно на вулицях міста у нічний час.

На завершення слід сказати, що реформи потребують часу, але обнадійливі ознаки можна вже помітити по всій Україні. Крім того, поліпшення громадської думки або ж її погіршення, як демонструє ситуація у Львові, акцентує увагу на тому, що українці хочуть бачити прогрес на місцевому рівні і готові його визнати, коли цей прогрес є реальним. Реалізувати такі реформи в Києві – це справжній виклик.

Кеті ЛаРок є керівником програм Міжнародного республіканського інституту з питань України у Вашингтоні, округ Колумбія. Твіттер @katielaroque. Оксана Бедратенко є незалежним аналітиком у Вашингтоні, округ Колумбія; вона раніше займала посаду старшого економіста посольства США в Києві. Твіттер @Bedratenko

Джерело: New Poll Shows Ukrainians Hungry for Change

Популярні ресурси