Інша криза біженців у Європі

Новини
Блог
Democracy Speaks
10 вересня 2016

Зараз є понад чотири мільйони біженців, появу яких спричинила громадянська війна в Сирії. Як відомо, ця руйнівна гуманітарна криза поширилася далеко за межі кордонів Сирії, і таким країнам, як Туреччина, Ліван та Йорданія довелося прийняти сотні тисяч, якщо не мільйони біженців.

Сирійські біженці втекли також до Європи, і тепер світ спостерігає за тим, як європейські нації незграбно намагаються впоратися з припливом мігрантів із Сирії та інших зон конфлікту.

Є ще одна, щоправда менша за розмахом, але все ж недостатньо висвітлена криза біженців, що нависла над Європою. Як свідчать дані останнього звіту Агентства ООН з питань біженців, в Україні було зареєстровано більше 1,35 мільйона внутрішньо переміщених осіб (ВПО) – хоча насправді ця цифра, можливо, набагато більша – у результаті триваючого конфлікту в Донецькій та Луганській областях, а також у зв’язку з незаконною анексією Кримського півострова.

Ця цифра приголомшує – 1,35 мільйона зареєстрованих в Україні внутрішньо переміщених осіб.

Хоча ця криза ще не торкнулася сусідніх європейських країн, наплив ВПО відчувається у громадах по всій Україні. За даними останнього загальнонаціонального опитування МРІ в Україні, яке вперше в історії включало запитання про ВПО, 40 відсотків респондентів знають про переміщених осіб у своїх громадах. Ця цифра навіть вища у східних регіонах України і сягає 56 відсотків.

Чи знаєте ви про переміщених осіб із Донбасу та Криму у вашій громаді?

Чи знаєте ви про переміщених осіб з Донбасу та Криму у вашій громаді? (за регіонами)

Попри окремі повідомлення про незначні сутички між місцевими мешканцями та ВПО з Донбасу, набагато більше історій можна почути про щедрість і гостинність місцевих громад. Розмовляючи зі своїм давнім колегою з Корпусу миру, я почула від місцевих вчителів про те, як загальноосвітня школа, у якій я працювала, намагалася влаштувати теплий прийом для дітей з Донбасу силами їх нових однокласників та педагогів. Школа працює над створенням безпечного простору для біженців, використовуючи для цього різні інструменти – від збору зимового одягу для цих дітей до проведення тренінгів з інклюзивності для вчителів.

Ці обнадійливі розповіді скоріше за все відображені в статистиці, згідно якої 83 відсотки респондентів у громадах, де є ВПО, вважають, що місцеві люди гостинно приймають внутрішньо переміщених осіб, у той час як лише 10 відсотків вважають, що їхні громади негостинні.  Така статистика, мабуть, потребує додаткового дослідження стосовно того, як самі переміщені особи почуваються у своїх нових громадах, і саме це питання зараз вивчається МРІ.

Крім висвітлення рівня чуйності українців до біженців, опитування МРІ водночас виявило, що багато громадян дуже хотіли б побачити, що влада також докладає зусиль задля підтримки цих людей. Переважна більшість респондентів – 92 відсотки – вважають, що влада повинна щось робити для підтримки переміщених осіб та підкреслюють, що основними напрямками державної допомоги повинно бути надання їм тимчасового житла та можливості працевлаштування.

Оскільки війна на Донбасі триває, криза біженців в Україні лише загострюватиметься. У майбутньому ця гуманітарна криза потребуватиме додаткової уваги та дій з боку української влади та міжнародних донорів. Починаючи з минулого року, МРІ послідовно працює задля того, щоб забезпечити для ВПО можливість зареєструватися в списках виборців для голосування у нових громадах, зокрема під час минулорічних загальнонаціональних виборів, і проводить громадські слухання по всій країні з питань, пов’язаних з переміщеними особами, їх політичними потребами, і тим, як органам місцевої влади слід реагувати на ці потреби.

Кеті ЛаРок, Керівник програм МРІ у Євразії @katielaroque

Стаття на сайті МРІ «Democracy Speaks»

 

Популярні ресурси